Onze dirigent

Sinds april 2012 is de Vlaamse Lucas van Waeyenberge dirigent van Scharretjoe. Lucas begon met zijn muzikale studies toen hij 6 jaar was. Hij startte aan de muziekacademie in Zaventem (BE), waar zijn vader destijds les gaf. Omringd door deze invloed, begon hij zich te ontwikkelen en studeerde er blokfluit, dwarsfluit en piano. Hij haalde daar ook de regeringsmedaille met de grootste onderscheiding.

Na deze periode studeerde hij verder aan het Lemmensinstituut te Leuven en begon zijn carrière als orkest-musicus en solist. Zo begon hij als eerste fluitist in het Brussels Youth Orchestra en later ook bij de muziekkapel van de grenadiers. Na zijn studies op het Lemmensinstituut, ging hij verder studeren aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Gent. Daar behaalde hij verschillende einddiploma’s, zoals prijzen voor dwarsfluit, harmonie, contrapunt en fuga, muziekgeschiedenis, compositie alsook het pedagogisch getuigschrift transpositie, koordirectie en orkestdirectie.

De laatste jaren is hij ook componist van verscheidene reclame muziek en films. Tevens wordt hij ook dikwijls gevraagd als gastdirigent en solist in binnen- en buitenland. Als expert van VLAMO ondersteunt hij koren, orkesten en dirigenten in Vlaanderen.

Onze begeleidster

Yvonne Vercauteren (1955) is al haar hele leven accordeoniste. Zij vindt het “best een eer om Monty’s opvolger te worden en het bekende koor Scharretjoe met accordeon te begeleiden”. Met 7 jaar kreeg zij haar eerste privélessen op het accordeon. Zij speelde zo’n 36 jaar in “Accordeola” en gaf ook zelf les; daarna speelde zij in “Concertina” en in “Encore”, een ensemble met leden uit die vereniging, dat o.a. klassieke werken vertolkte. Ook was zij 33 jaar één van “De Bintjes”, een succesvol duo. Vanwege rugproblemen moest zij het wat rustiger aandoen, maar een leven zonder accordeon kan zij zich niet voorstellen. Wat zij ervan vindt om bij Scharretjoe te horen: “ik kreeg gelijk een zeer warm welkom en voel me erg gewaardeerd door iedereen; ik geniet van de repetities die, mede door de koorleden en de dirigent Lucas, gezellig en leerzaam verlopen”.
Yvonne’s volledige CV is hier te vinden.